info@cleanvolt.nl
+31 (0)6 18 55 91 18

De ultieme gids voor zonnepanelen op een plat dak


Cleanvolt Redactie

Zonnepanelen op een plat dak zijn een uitstekende manier om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren op een plat dak, dan vraag je je wellicht af hoeveel panelen er op jouw dak passen en hoeveel energie deze panelen kunnen opwekken.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen er op een plat dak passen, hoeveel energie deze panelen kunnen opwekken, de kosten van zonnepanelen en de voordelen van het installeren van vogelwering op jouw dak. We zullen ook voorbeeldberekeningen laten zien om je een idee te geven van het aantal zonnepanelen dat op jouw platte dak past en hoeveel energie deze panelen kunnen opwekken.

Neem contact op met onze experts als je meer informatie wilt over zonnepanelen op een plat dak, of als je advies wilt over hoe je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen.

Oriëntatie van het dak en schaduwval

De oriëntatie van het dak is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat op een plat dak past. Een plat dak dat naar het zuiden is gericht, is het meest geschikt voor het opvangen van zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen gedurende de dag de maximale hoeveelheid zonlicht opvangen en optimaal presteren. Als je een plat dak hebt dat naar het oosten of westen is gericht, kan het nog steeds geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie, maar de opbrengst zal iets lager zijn.

Schaduwval is een andere belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat op een plat dak past. Als een deel van het dak schaduw krijgt, kan dit de prestaties van de zonnepanelen aanzienlijk beperken. Een klein beetje schaduw op één enkel paneel kan al leiden tot een aanzienlijke vermindering van de opbrengst van het hele systeem.

Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak moet je daarom rekening houden met eventuele obstakels op het dak die schaduw veroorzaken, zoals gebouwen, schoorstenen, of airconditioning units. Een zorgvuldige evaluatie van de schaduwval op verschillende tijdstippen van de dag kan helpen bij het optimaliseren van het aantal zonnepanelen op het dak en het maximaliseren van de opbrengst van het systeem.

Daarnaast is vogelwering ook belangrijk om rekening mee te houden bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak. Vogels kunnen zonnepanelen beschadigen en hun uitwerpselen kunnen de prestaties van de panelen aantasten. Het installeren van vogelwering kan helpen

om zonnepanelen te beschermen en hun levensduur te verlengen, waardoor de efficiëntie en winstgevendheid van het systeem wordt gemaximaliseerd.

zonnepanelen op een plat dak

Oppervlakte van het dak

De oppervlakte van het dak is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat op een plat dak past. Om het aantal panelen te berekenen dat op jouw dak past, moet je eerst de oppervlakte van het dak meten. Dit kan worden gedaan door de breedte en lengte van het dak te meten en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Als jouw dak bijvoorbeeld 10 meter breed is en 8 meter lang, dan is de oppervlakte van het dak 80 vierkante meter.

Als je de oppervlakte van jouw dak hebt bepaald, kun je een schatting maken van het aantal zonnepanelen dat op jouw dak past. Gemiddeld passen er ongeveer 6 tot 10 zonnepanelen per 10 vierkante meter op een plat dak, afhankelijk van de grootte van de panelen. Dit betekent dat een dak van 80 vierkante meter tussen de 48 en 80 zonnepanelen kan bevatten.

Kosten van zonnepanelen op een plat dak

De kosten van zonnepanelen op een plat dak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het aantal zonnepanelen, het type paneel en de installatiekosten. Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem op een plat dak tussen de € 4.000 en € 8.000, inclusief installatie. De investering kan zich echter binnen enkele jaren terugbetalen door de besparing op energierekeningen en eventuele subsidies.

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak heeft verschillende voordelen. Ten eerste is een plat dak vaak de beste plek voor het installeren van zonnepanelen, omdat het de meeste zon krijgt gedurende de dag. Daarnaast zijn zonnepanelen op een plat dak gemakkelijker te installeren en onderhouden dan op een schuin dak. Bovendien hebben zonnepanelen op een plat dak minder last van windbelasting dan op een schuin dak.

Conclusie

Het bepalen van het aantal zonnepanelen dat op jouw platte dak past, hangt af van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van het dak, schaduwval en de oppervlakte van het dak. Door rekening te houden met deze factoren en het installeren van vogelwering, kan je het meeste uit jouw zonnepanelen halen en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Zonnepanelen op een plat dak bieden verschillende voordelen en kunnen binnen enkele jaren hun investering terugbetalen. Benieuwd over hoe jij jouw zonnepanelen kan financieren? Klik dan hier! Neem contact op met onze experts voor meer informatie over zonnepanelen op een plat dak en de installatie, onderhoud en vogelwering van zonnepanelen. Wij helpen jou graag bij het maximaliseren van de efficiëntie en winstgevendheid van jouw zonnepanelensysteem, klik hier om contact op te nemen met één van onze experts.

Leestijd: 4 minuten

zonnepanelen op een plat dak

Klanten aan het woord

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ CLEANVOLT

"Gaan netjes en correct te werk. Mocht het plan onverhoopt anders zijn wordt er goed overlegd. Bij vragen wordt je geduldig te woord gestaan! Van offerte tot uiteindelijke uitvoeren goed geinformeerd. Kortom tevreden!"
- Mevrouw Bok

Spoed service

Met spoed hulp nodig? Bel ons dan via het nummer hieronder.

+31 (0)6 18 55 91 18
Zonnepanelen project in Bleskensgraaf

Specialist in zonnepanelen

Onze diensten

crossmenu