info@cleanvolt.nl
+31 (0)6 18 55 91 18

Zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten? Volg 5 stappen!


Cleanvolt Redactie

Zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten! Als u zonnepanelen op uw huis hebt, weet u hoe belangrijk het is om ze schoon en vrij van rommel te houden. Maar wist u dat vogelnesten ook een probleem kunnen zijn? In dit artikel bespreken we hoe u uw zonnepanelen kunt beschermen tegen vogelnesten en wat u moet doen als er toch een ontstaat. Lees verder voor meer informatie!

Waarom vogels worden aangetrokken door zonnepanelen

Vogels worden om verschillende redenen aangetrokken tot zonnepanelen. Ten eerste kan het materiaal waarvan het zonnepaneel is gemaakt een veilige en beschutte plaats bieden voor hen om hun nesten te bouwen. 

Deze materialen, zoals plastic, metaal en glas, dienen als isolatie tegen de weerselementen en bieden een warme plek die helpt om de eieren warm te houden tijdens het broeden. Bovendien hebben veel zonnepanelen een open ruimte eronder, die beschutting kan bieden tegen roofdieren die het nestelen proberen te verstoren.

Bovendien zijn deze ruimtes vaak gemakkelijker toegankelijk omdat ze zo hoog boven de grond liggen en er geen gebladerte of andere hindernissen zijn die het betreden ervan bemoeilijken. Vogels kunnen ook worden aangetrokken door de warmte die door de zonnepanelen wordt afgegeven, aangezien zij efficiënte energiecollectoren zijn en zonlicht omzetten in elektriciteit. 

Ten slotte kunnen vogels worden aangetrokken door de weerkaatsing van het licht van het paneeloppervlak vanwege de reflecterende aard ervan; dit kan op zijn beurt kleine insecten aantrekken die voedselbronnen worden voor vogels die in deze nestplaatsen leven. Al deze factoren dragen ertoe bij dat vogels zo vaak nesten bouwen onder zonnepanelen.

De gevaren van vogelnesten op zonnepanelen

De gevaren van vogelnesten op zonnepanelen kunnen aanzienlijk zijn, omdat ze ernstige schade aan de panelen kunnen veroorzaken en het rendement van het systeem kunnen verminderen. Deze nesten kunnen leiden tot dure reparaties of kostbare vervangingen die het totale rendement van de zonnepaneleninstallatie negatief kunnen beïnvloeden. 

Het is bekend dat vogels de elektrische bedrading doorpikken, beschermkappen afscheuren, zich onder frames nestelen en afdichtingsmateriaal wegkrabben. Dit maakt het voor een huiseigenaar moeilijk om zijn systeem in goede staat te houden, omdat vogels kunnen blijven terugkeren om nieuwe nesten te bouwen. En zelfs als een nestelende vogel wordt verwijderd, kan zijn uitwerpselen het oppervlak van het zonnepaneel aantasten of eroderen, waardoor na verloop van tijd verdere schade ontstaat, en u uw zonnepanelen wellicht eerder moet vervangen.

Hoe vogels weg te houden van zonnepanelen

De beste manier om vogels weg te houden van zonnepanelen is ervoor te zorgen dat de omgeving onaantrekkelijk en ongenaakbaar is om te nestelen.

Ten eerste is het belangrijk om bomen, struiken en takken in de buurt van de panelen te snoeien en te verwijderen, omdat deze gemakkelijk toegang bieden aan vogels.

Daarnaast moeten huiseigenaren alle onderdelen van hun zonnesysteem inspecteren op kieren, barsten of openingen waar vogels kunnen binnendringen en nestelen. Indien nodig moeten deze plekken worden afgedicht met gaas of plastic folie.

Om de kans te verkleinen dat vogels zich in nabijgelegen structuren nestelen, is het ook belangrijk om gaten in dakgoten, dakpannen of dakranden te controleren en te repareren. Huiseigenaren kunnen ook onverwachte oplossingen proberen zoals bewegingsgeactiveerde sprinklers, felle zwaailichten en windgongen om vogels ervan te weerhouden het gebied rond hun zonnepanelen te betreden.

Omdat sommige vogelsoorten territoriaal zijn en niet toestaan dat andere dieren in de buurt zijn, kunnen huiseigenaren overwegen om vogelhuisjes in de buurt van hun zonnestroomsysteem te plaatsen. Tot slot is het belangrijk om organisch afval zoals bladeren en takjes, die nestmateriaal kunnen vormen voor potentiële vogelaars, op te ruimen in de buurt van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten

De beste producten om vogelnesten op zonnepanelen te voorkomen

Een van de beste producten om vogelnesten op zonnepanelen te voorkomen zijn gespecialiseerde schilden en afdekkingen. Deze producten zijn er in verschillende vormen en maten en gemaakt voor zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten, zonder hun vermogen om energie van de zon te verzamelen te belemmeren. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een gebogen oppervlak dat vogels verhindert te landen, terwijl andere modellen een stevige barrière vormen met kleine gaatjes die het zonlicht doorlaten 

Een andere mogelijkheid om vogelnesten te voorkomen is het gebruik van audio- of visuele afschrikmiddelen. Audio afschrikmiddelen maken geluiden die vogels onaangenaam vinden, zoals hoge tonen of roofdiergeluiden, terwijl visuele afschrikmiddelen gebruik maken van felle lichten of draaiende voorwerpen die vogels desoriënteren en hen weghouden van de zonnepanelen 

Ten slotte kunnen huiseigenaren ook verschillende soorten gaas installeren om vogelnesten op hun zonnepanelen te voorkomen. Dit materiaal wordt langs de randen van de panelen geïnstalleerd en blokkeert de toegang tot potentiële nestplaatsen, terwijl het zonlicht toch ongehinderd kan worden doorgelaten. Het gaas moet dik genoeg zijn om niet gemakkelijk door grotere vogels te worden gebroken en stevig genoeg om na verloop van tijd niet los te raken 

Naast deze fysieke barrières kunnen huiseigenaren overwegen om de takken van bomen in de buurt van hun zonnepanelen terug te snoeien. Door de bomen flink terug te snoeien, worden de beschikbare nestplaatsen voor vogels beperkt en blijven hun veren ver uit de buurt van de panelen zelf. Het is ook belangrijk dat huiseigenaren hun daklijnen regelmatig controleren op dierlijke uitwerpselen, omdat dit kan duiden op nestelactiviteiten in de buurt en aanvullende maatregelen kan vereisen, zoals het installeren van een fysieke barrière of het gebruik van een audio/visueel afschriksysteem 

Kortom, investeren in materialen van goede kwaliteit en preventieve maatregelen is essentieel om uw zonnepanelen te beschermen tegen vogelschade. Door het juiste soort product te kiezen – of het nu gaat om een schild of afdekking, een audio/visueel afschriksysteem, netten of het snoeien van bomen – kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepaneelinstallatie intact blijft en optimaal blijft functioneren gedurende de gehele levensduur ervan.

Wat te doen als u al last heeft van vogelnesten bij uw zonnepanelen

Als u al vogelnesten in de buurt van uw zonnepanelen hebt, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. De eerste stap is om het soort vogel in het nest te identificeren, zodat u hun gedrag en gedragingen die schade kunnen veroorzaken beter kunt begrijpen. Sommige nestelende vogels, zoals spreeuwen of zwaluwen, bouwen bijvoorbeeld moddernesten op het oppervlak van uw panelen die na verloop van tijd fysieke schade kunnen veroorzaken. Andere vogels, zoals spechten, zullen eerder naar de panelen pikken of er gaten in maken 

Het is niet aan te raden het nest zelf te verwijderen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Als u dat toch doet, zorg dan voor beschermende kleding en veiligheidsuitrusting, want veel vogels kunnen behoorlijk agressief zijn als ze hun nest verdedigen. U kunt het beste contact opnemen met een plaatselijke wildlife specialist die het nest veilig van uw terrein kan verwijderen zonder de vogels leed te berokkenen.

U moet ook kijken naar preventieve maatregelen die vogels kunnen ontmoedigen om in de toekomst nesten te bouwen in de buurt van uw zonnepanelen. Een optie is het installeren van een fysieke barrière, zoals kippengaas, rond de omtrek van de installatie, waardoor vogels moeilijk toegang krijgen tot het gebied en er nesten kunnen bouwen. Als dit niet mogelijk is, probeer dan lokuilen of andere roofdieren rond het gebied te plaatsen die kleinere vogels kunnen afschrikken die het anders aantrekkelijk zouden vinden om er te nestelen. U kunt ook vogelpinnen aanbrengen op potentiële nestplaatsen, waardoor het voor hen onaangenaam wordt als zij daar proberen te landen. Houd ten slotte bomen en struiken uit de buurt van uw zonnepaneelinstallatie omdat ze dekking en veiligheid kunnen bieden aan nestelende vogels, waardoor ze mogelijk dichter bij uw systeem komen 

Door deze proactieve stappen te nemen, kunt u verdere schade door nestelende vogels beperken en ervoor zorgen dat uw zonnepanelen systeem veilig en efficiënt blijft in het leveren van energie voor uw huis.

Conclusie: zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten

Als u zelf te maken heeft met een vogelnest probleem, willen wij u helpen. Ons team van experts heeft de kennis en ervaring die nodig zijn om het probleem voor u op te lossen, zodat u zich op belangrijkere zaken kunt richten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult en vertel ons meer over uw vogelnest problemen.

Leestijd: 5 minuten

Zonnepanelen beschermen tegen vogelnesten

Klanten aan het woord

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ CLEANVOLT

"Gaan netjes en correct te werk. Mocht het plan onverhoopt anders zijn wordt er goed overlegd. Bij vragen wordt je geduldig te woord gestaan! Van offerte tot uiteindelijke uitvoeren goed geinformeerd. Kortom tevreden!"
- Mevrouw Bok

Spoed service

Met spoed hulp nodig? Bel ons dan via het nummer hieronder.

+31 (0)6 18 55 91 18
Zonnepanelen project in Bleskensgraaf

Specialist in zonnepanelen

Onze diensten

crossmenu